YİDER'den Haberler

YİDER Başkanı Erdem Eriş Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nda Independent'in sorularını yanıtladı.

Röportajın tümü için tıklayınız.

Yerli ve milli buluşmaların bu ayki gündemi "Yerli ve millilik endeksi : Mildeks" oldu. Akademik kurul başkanımız Prof.Dr.Erhan Aslanoğlu ve tüm akademik kurulumuza ülkemiz adına önemli olan bu çalışmaya katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

YİDER Üretim Komisyonu Başkanı Ramazan Göl Yerli ve Milli Sohbetler'in konuğu oldu.

1) YİDER Üretim Komisyonu Başkanı olarak bugüne kadar neler yaptınız?
2) YİDER’in ulaşmış olduğu noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
3) YİDER Üretim Komisyonu Başkanı olmak size ne hissettiriyor?
4) YİDER sizin sektörünüz için ne ifade ediyor?
5) YİDER ile ilgili çevrenizden ne tür geri bildirimler alıyorsunuz?

YİDER ile ilgili sıkça sorulan soruları Başkan'a yönelttik. -1. Kısım

1) YİDER'in kuruluş amacını nasıl tanımlarsınız?
2) YİDER'in kurucuları kimlerdir?
3) Yerli ve Milli olmak neden bu kadar önemli?
4) Yerli ve Milli olmayı nasıl ölçeceksiniz?

YİDER ile ilgili sıkça sorulan soruları Başkan'a yönelttik. - 2. Kısım

1) MİLDEKS nedir?
2) MİLDEKS'in hesaplanma kriterleri belli mi?
3) Şirketler MİLDEKS puanını ne zaman ve nasıl öğrenebilirler?
4) MİLDEKS puanının yüksek veya düşük olmasının şirketlere getireceği avantaj ve dezavantajlar nelerdir?
5) Yabancı sermayeli firmaların puanı nasıl hesaplanacak?
6) Her firmanın puanı aynı parametrelerle mi hesaplanacak?

Yerli ve Milli'lik neden ve nasıl ölçülür?

YİDER Başkanı Erdem Eriş Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Siber Güvenlik ve KVKK Zirvesi'nde "Yerli ve Milli'lik neden ve nasıl ölçülür?" konusunda bir konuşma yaptı.

YİDER'in Yerli ve Milli Kalkınma Hamlesine Dair 5 Önerisi

YİDER Başkanı Erdem Eriş, 15. Kobi Zirvesi'nde Yerli ve Milli kalkınma sürecine ilişkin tespit ve önerilerini değerli katılımcılar ile paylaştı.

Yerli ve milli işletmelere 'millilik endeksi'

YİDER Başkanı Eriş, "44 kriteri dikkate alarak Mildeks'i sayısal verilerle ortaya koyabildiğimiz bir çalışma haline getirdik. Bununla birlikte yerlilik ve milliliği olabildiğince akademik, sayısal, makul şekilde ölçmeye başlıyoruz." dedi.

Yerli ve Milli Eğitim Modeli’ne dair YİDER Gençlik Komisyonu’nun Görüşleri

Yerli ve milli bir eğitim sistemi için; ilgili tüm kişi, kamu kurumu, işletme, akademisyen, basın mensubu ve STK’ların bir arada olduğu platformlara ihtiyaç vardır. Yerli ve Milli Kalkınma Platformu olarak YİDER ve YİDER Gençlik Komisyonu bu konuda üzerine düşenleri yapmaya başlamıştır ve yapmaya devam edecektir.

'

Bugün Türkiye kendi aracını elektrikli olarak üretmek niyetindeyse kuşkusuz onun etkisi büyük

Ülkemizin elektrikli yerli ve milli bir otomobil üretmek konusunda aldığı insiyatif ve büyük firmaları (Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding) bir araya getirerek yürüme yolu belirlemesi Türkiye’nin belki de en az 50 yılına ciddi etkisi olacak bir karar niteliğinde. Bu projenin, elektrikli motor, elektrikli araçlar (traktör, tren, uçak dahil) ve batarya konusunda ülkemize ciddi bir bilgi birikimi sağlayacağı ve ön açıcı nitelikte olduğu da aşikar.
Yazan : Mustafa el-Aliwat – YİDER Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

'

YİDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Eriş ve YİDER Kurumsal Üye Deneyimi Komisyonu Başkanı Doğan Yeşilkaya İTÜ İEEE'nin davetlisi olarak İTÜ'lü öğrenciler ile bir araya geldi.

Gençlerimiz, yerli ve milli kalkınma hamlesinin çok önemli bir halkasını oluşturuyor. Onların enerjisine, görüşlerine ve katkılarına platformumuzda ihtiyaç duyuyoruz. Bizim de, daha mezun olup iş hayatına atılmadan onlara yerli ve milli bir bakış açısı kazandırmak için çaba göstermemiz gerekiyor.

Yerlilik Oranını Artırabilmek İçin Ölçülebilir Hedefler Konulmalı

YİDER Başkanı Erdem Eriş “Yerli Teknolojilerin Gelişimi ve Potansiyeli” dosyası için BT Haber'in sorularını cevapladı. Yerli ve milli kalkınma sürecinde en önemli sektörlerden biri olan bilişim sektörünün büyümesi için YİDER'in önerilerini paylaştı.

Yerli Üretime Puanlama Önerisi

Yerli İşletmeler Derneği (YİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Eriş, yerli üretim konusunda Ticaret Bakanlığı’nın uygulamalarını desteklediklerini belirterek, "Atılan önemli adımların ileri bir noktaya taşınması için 'yerli' ve 'milli' kavramını hesaplanabilir bir endeks vasıtasıyla puanlayarak somutlaştırmanın gerekli olduğuna inanıyoruz." dedi.

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş Boğaziçi Siber Güvenlik ve KVKK için Yerli Çözümler Zirvesi'nde Yerli ve Milli Kalkınma Platformu olarak yerli ve milliliğin ölçülmesi konusunda yaptıkları çalışmaları aktardı.

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş Sputnik Radyo’da Serhat Ayan'ın konuğu oldu.

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş ST Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın konuğu oldu.

'

Sıkıntılarımızı dolar yakıp, telefon kırarak değil, yerli üretimle aşarız.

Dövizde yaşanan sert dalgalanmanın ardından üretimde yerliliğin önemini vurgulayan Yerli İşletmeler Derneği (YİDER) Başkanı Erdem Eriş, şirketlerin yerlilik ve millilik notunun hesaplandığı Mildeks Skoru ile Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkıda bulunmaya hazır olduklarını açıkladı. Eriş, sıkıntıların dolar yakarak değil, yerli ve milli üretime odaklanılarak aşılabileceğini söyledi.

'

Yerli ve milli kalkınmanın önemine dair bir yazı: Bir Musibet mi Bin Nasihat mı?

Durum Tespiti:

Son günlerde ülkemiz ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Bu dönemde elbette firmalarımız, kurumlarımız ve insanlarımız sıkıntılar yaşıyorlar. Yaşanan gelişmelerin sebepleri...

Yerli ve Milli Üretim ve İhracat ile “Krizlerin” Fırsata Dönüşmesi

Yazan : Ali YILDIRIM – YİDER Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi / Bilişim ve Telekomünikasyon Kurulu Başkanı

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Kişisel Verileri Koruma'da Yerli Çözümler Zirvesi'nde konuştu. İnşa etmekte oldukları Yerli ve Milli Kalkınma Platformu'nun amaçlarını ve yerli siber güvenlik markalarının önemine dair görüşlerini değerli katılımcılar ile paylaştı.

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş Aydın Manşet'in, YİDER faaliyetleri ve YİDER’in Anadolu açılımı konularına ilişkin sorularını yanıtladı.

YİDER olarak öncelikle milli savunma, bilişim, siber güvenlik, enerji, üretim, finans ve tarım sektörlerini ele alıyoruz. Doğal olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa gibi şehirler ön planda. Öte yandan, milli ve yerli kalkınma sadece bu büyük şehirler ile mümkün olamaz. Milli mücadelenin kalelerinden olan Aydın gibi diğer tüm Anadolu şehirlerinin dahil olduğu topyekün bir kalkınma sürecine ihtiyacımız var. YİDER olarak Aydın’ı da pilot şehir ilan etmeyi planlıyoruz.

'

YİDER Başkanı Erdem Eriş ve Mildeks Komisyonu Başkanı Bilgin Metin, TRT Haber'e ; milli ve yerli siber güvenliğin önemi, kamu-akademi-endüstri işbirliği, siber güvenlik sektörüne insan gücü yetiştirme ve kamu siber güvenliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YİDER Başkanı Erdem Eriş ICT Media’nın bilişim sektöründeki yerlilik ve millilik konusundaki sorularını cevapladı.

Teknoloji üreten bir ülke olmaya başladık. Fakat dünya çapında teknoloji markaları yaratabilmek için düzenleme ve teşviklerin daha odaklı ve çok daha büyük bütçeli olması gerektiğini düşünüyoruz. Yüz kurşunumuz varsa bunu yüz hedefe değil on hedefe yönelik kullanırsak daha başarılı olabiliriz. Ayrıca ürün ve hizmet satın alımlarında yerlilik oranını artırmak için ölçülebilir hedefler konması gerekir. Ancak ölçebildiğiniz bir şeyi yönetebilirsiniz. Bu noktada, hem genel toplamdaki hem alt kategorilerdeki Mildeks puanlarının önemli bir karar verme ve satın alma kriteri olması gerektiğine inanıyoruz.

'

YİDER Mildeks Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Bilgin Metin Mili ve Yerli siber güvenlik ürün ve hizmetlerin üretilmesinde Mildeks'in teşkil ettiği önemi anlattı.

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı (International Cyber Warfare and Security Conference), 27-28 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara’da; Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’nin milli ve yerli kalkınmasına en büyün katkıyı sunabilecek sektörlerin başında gelen siber güvenlik sektörünün kararlı ve güçlü bir şekilde desteklenmesi için çıkılan bu yolu sonuna kadar destekliyoruz. YİDER olarak, bu kümelenmenin bir paydaşı olmaktan ve hem Mildeks hem diğer alanlarda katkı sunmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz.

Linkedin Bağlantısı